ЦАРИЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ В І Д Д І Л О С В І Т И НАКАЗ смт Царичанка ____________ ____________ Про посилення контролю за якістю харчування школярів та посилення протиепідемічних заходів щодо попередження спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь дітей та підлітків
На виконання доручень Прем’єр - міністра України Азарова М. Я. та Головного державного санітарного лікаря України Риженка С. А. від 19.09.10 р. № 01.03./57 у зв’язку зі спалахом гострих кишкових захворювань в загальноосвітній школі №12 м. Євпаторія працівниками держсанепідемслужби області 14.09.10 р. проводилися заплановані рейдові перевірки харчоблоків дошкільних та загальноосвітніх закладів. Такій перевірці підлягали і заклади району.
При перевірках особлива увага приділена виконанню ДСанПіну №5.5.2.008-01 «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу», Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах (затвердженого наказом МОЗ і МОН України від 01.06.2005 №242(329), наказу МОН і МОЗ України від 15.08.2006 №620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах». Постанови головного державного санітарного лікаря України від 11.08.2010 №28 «Про підготовку загальноосвітніх навчальних закладів до нового 2010/2011 навчального року».
За результатами проведених перевірок працівниками санепідемслужби виявлені поточні порушення вимог санітарного законодавства в ряді навчальних закладів в тому числі і в Залеліївській, Юр’ївській, Прядівській ЗОШ. В зазначених закладах відсутні супровідні документи на харчові продукти та продовольчу сировину. Основні порушення були виявлені в частині відсутності водопостачання, відсутності гарячої проточної води, несправності та обмеженої кількості технологічного обладнання, відсутності особи, що за наказом керівника відповідає за організацію харчування, встановлення фактів приготування недозволених ( небезпечних в епідвідношенні) страв та реалізації продукції з вмістом штучних барвників, ароматизаторів, недотримання погоджених з держсанепідемслужбою меню, недотримання умов та термінів зберігшання харчових продуктів, продовольчої сировини, готових страв, порушення технології виготовлення страв, правил миття посуду та обладнання, недотримання правил особистої гігієни персоналом, використання обладнання та інвентарю не за призначенням, дефіциту мийних та дезинфекційних засобів, відсутності достатньої кількості санітарного та спецодягу у персоналу, несвоєчасному проходженні персоналом обов’язкових медичних оглядів, порушення в проведенні бракеражу готової продукції і наявності добових проб готових страв( для дошкільних закладів). Враховуючи вищезазначене, НАКАЗУЮ: 1. Керівникам освітніх закладів:
1.1. Взяти до неухильного виконання накази МОЗ України та МОН України від 01.06.2006 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах» та від 15.08.2006 №620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах».
1.2. Проаналізувати виявлені в ході перевірок недоліки та вжити невідкладних заходів щодо створення необхідних умов для організації харчування дітей.
1.3. Забезпечити неухильне дотримання нормативно-правових документів щодо організації харчування в дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах.
1.4. Організувати повноцінне, безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття до закладу безпечних та якісних продуктів харчування і продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології виготовлення страв, правила особистої гігієни працівників харчоблоків, виконання норм харчування, тощо).
1.5. Заборонити замовляти, приймати та використовувати м’ясо та яйця водоплавної птиці, м’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м’ясні обрізки, субпродукти (діафрагму, кров, легені, нирки, голови тощо), за винятком печінки та язика, а також свинину жирну, свинячі баки, річкову та копчену рибу, гриби, соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, у тому числі чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо). Заборонити використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі смаку, консерванти.
2. Посилити протиепідемічні заходи щодо попередження спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь та забезпечити якісне виконання плану спільних заходів райсанепідемстанції та райво з профілактики гострих кишкових інфекцій на 2010-2011 роки у закладах освіти району (додаток 1).
3. Директорам Молодан Л.І., Ткаченко А.І., Юрченко Г.Г.( Залеліївська, Юр’ївська ЗОШ І-ІІ ст., Прядівська ЗОШ І-ІІІ ст.) вказати на недотримання вимог прийомки харчових продуктів у харчоблоку).
4. Контроль за виконанням даного наказу покласти на методиста райво Ляшенко В.Г.
Начальник відділу освіти Царичанської райдержадміністрації С.М. Китайгора
|