відділ освіти
  Царичанської районної  державної адміністрації
 

Створення єдиного освітнього простору - якісний крок у розвитку освіти регіону

Проблема району:"Науково-методичне забезпечення впровадження технологій розвитку креативної освіти у навчально-виховний процес"
 
 
51000    смт. Царичанка Царичанського району Дніпропетровської області, вул..Театральна, 17, тел. (05690)3-20-44, (05690)3-29-73,
e-mail: tskalitva@gmail.com , начальник відділу освіти Китайгора С. М.
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Test category » Test forum » Дидактичні проблеми шкільного курсу інформатики (Запрошуємо вчителів інформатики до участі у форумі)
Дидактичні проблеми шкільного курсу інформатики
rayvoadminДата: Неділя, 2012-04-22, 9:56 PM | Повідомлення # 1
Лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 1
Репутація: 0
Статус: Offline
В останні роки шкільний курс "Основи інформатики та обчислювальноїтехніки "вийшов на якісно новий етап свого розвитку. Більш-менш уніфіковані набори шкільної обчислювальної техніки. Найголовніше те,що змінився погляд на те, що розумілося під комп'ютерною грамотністю.
Десять років тому, на початку впровадження інформатики у школи, під комп'ютерною грамотністю розумілося вміння програмувати. Зараз вже практично всіма усвідомлено, що шкільна інформатика не повинна бути курсом програмування. Велика частина користувачів сучасних персональних комп'ютерів (ПК) не програмує і не має потреби в цьому. Сьогодні створені великі програмні засоби комп'ютерних інформаційних технологій (КІТ), що дозволяють працювати з ЕОМ непрограмуючому користувачеві. Тому мінімальним рівнем комп'ютерної грамотності є оволодіння засобами комп'ютерних інформаційних технологій.
Проте помилково було б орієнтувати курс основи інформатики та обчислювальної техніки тільки на практичне освоєння роботи з текстовими редакторами, електронними таблицями, базами даних тощо Тоді інформатика швидко б втратила значення як самостійна навчальна дисципліна.
Вивчення основи інформатики та обчислювальної техніки в школі має переслідувати дві мети: загальноосвітню і прагматичну.
Загальноосвітня мета полягає в освоєнні учням фундаментальних понять сучасної інформатики. Прагматична - в отриманні практичних навичок з апаратними та програмними засобами сучасних ЕОМ.
Курс шкільної інформатики змістовно і методично повинен бути побудований так, щоб обидва завдання - загальноосвітня і прагматична --вирішувалися паралельно.
Інформатика як освітня дисципліна швидко розвивається. Якщо 3 - 4 роки тому базовий курс інформатики складався з вивчення основ алгоритмізації та програмування, основ пристрою і застосування обчислювальної техніки, то сьогодні метою курсу інформатики в школі є підвищення ефективності застосування людиною комп'ютера як інструменту. Комп'ютерна письменність визначається не тільки умінням програмувати, а, в основному, умінням використовувати готові програмні продукти, розраховані на призначений для користувача рівень. Ця тенденція з'явилася завдяки широкому розгляду "м'яких" продуктів,орієнтованих на непідготовлених користувачів. Розробка таких програмно - інформаційних засобів є вельми дорогою справою через його високу наукоємності та необхідності спільної роботи висококваліфікованих фахівців: психологів, комп'ютерних дизайнерів, програмістів. Однак вона окуповує себе завдяки тому, що доступ докомп'ютера сьогодні може одержати практично кожна людина навіть безспеціальної підготовки.
 
Форум » Test category » Test forum » Дидактичні проблеми шкільного курсу інформатики (Запрошуємо вчителів інформатики до участі у форумі)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz